Een diploma biedt meer kans op een baan. Daarom moeten jongeren in Nederland vanaf 5 jaar naar school, totdat zij een diploma hebben of 18 jaar worden. Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit ‘de leerplicht’.
Ouders of verzorgers moeten hun leerplichtige kinderen inschrijven op een school en de kinderen moeten ook echt naar die school gaan. Deze afspraken staan in de Leerplichtwet. De gemeente moet toezicht houden op de naleving van de Leerplichtwet. Deze taak wordt uitgevoerd door de leerplichtambtenaar.
De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders ook strafbaar als zij hun kind zonder toestemming van de schooldirecteur of leerplichtambtenaar thuis houden. Soms kan een kind extra verlof krijgen. Dit gebeurt alleen in uitzonderingsgevallen. Denk aan een begrafenis of een huwelijk. Voor deze gevallen zijn duidelijke richtlijnen waaraan een schooldirecteur zich moet houden om extra verlof te geven. Indien er een ongeoorloofd verzuim is, is de directeur bij wet verplicht dit bij de leerplichtambtenaar te melden.
.
Toestemming voor verlof
Het geven van toestemming verloopt via vaste stappen. Deze zijn mei 2017 vastgesteld door Aves, stichting voor Primair Onderwijs. Een directeur is bij het geven van verlof verplicht zich aan deze stappen te houden.
Indien je je als ouder niet met de beslissing van de schooldirecteur kunt verenigen, kun je je als ouder hiertegen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na dagtekening van de beslissing gemotiveerd:
- Een bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school (indien de aanvraag betrekking heeft op vakantieverlof (art. 13a) of gewichtige omstandigheden (art. 14) 10 schooldagen per schooljaar of minder.
- Een bezwaarschrift indienen bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de betreffende leerling. (indien de aanvraag betrekking heeft op gewichtige omstandigheden (art. 14) voor meer dan 10 schooldagen).
Ouders die hun kind zonder toestemming van school houden, worden opgeroepen door de leerplichtambtenaar. Deze kan een proces verbaal opmaken.
Voor vragen over verlof buiten schoolvakanties kun je terecht bij de directeur van De Floreant. Ook staan hieronder de exacte details van de rijksoverheid vermeld.
Mag ik mijn kind meenemen op vakantie buiten de schoolvakantie?
Je mag je kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties wanneer hij of zij leerplichtig is. Je kunt een boete krijgen als je dit wel doet. Als je in de schoolvakanties niet weg kunt door je werk kun je toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.
.
Vrij buiten de schoolvakanties
Soms kun je door je werk tijdens geen enkele schoolvakantie in het schooljaar met je gezin op vakantie. Dit moet dan komen door de specifieke aard van je beroep. Bijvoorbeeld omdat je:
- seizoensgebonden werk heeft, bijvoorbeeld in de akkerbouw, fruitteelt, glastuinbouw of horeca;
- met piekdrukte te maken krijgt tijdens schoolvakanties;
- als zelfstandige een groot deel van je inkomen mist als je tijdens de schoolvakanties weg bent.
In dat geval kunt je toestemming vragen voor verlof buiten de schoolvakanties. Dit heet ‘beroep op vrijstelling’.
.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
Je vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat je op vakantie gaat. De directeur mag je kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.
De directeur beslist of je kind buiten schoolvakanties op vakantie mag. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je dit schriftelijk aan de directeur melden.
.
Bewijzen dat je niet tijdens schoolvakantie op vakantie kunt
Kun je tijdens geen enkele schoolvakantie op vakantie en komt dit door je werk? Dan moet je dit kunnen bewijzen:
- Als ondernemer moet je kunnen aantonen dat je een groot deel van je inkomsten mist als je tijdens schoolvakanties op vakantie gaat.
- Als werknemer kun je een verklaring van je werkgever overleggen. Bijvoorbeeld als je seizoenswerk doet.
.
Voorwaarden vakantie buiten de schoolvakanties
Je kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:
- dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
- je door je werk tijdens het schooljaar in geen enkele schoolvakantie op vakantie kunt.
.
Vrij voor bijzondere gebeurtenissen
Je kind kan ook vrij krijgen bij bijzondere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een begrafenis of huwelijk. Hiervoor moet je toestemming vragen. Dit doe je bij de directeur van de school. Bij bijzondere gebeurtenissen kun je voor meer dan 10 dagen vrij vragen. Je moet toestemming vragen aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Hij controleert of kinderen naar school gaan.
.
Vrijstelling van leerplicht aanvragen
Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Soms kan je kind vrijstelling krijgen van de leerplicht. Je kind hoeft dan niet naar school. Waar je de vrijstelling aanvraagt, is afhankelijk van de situatie.
.