Floreant floreert en viert 1e lustrum
Meester Piet van der Wal 50 jaar aan het onderwijs verbonden
Bij de start van het schooljaar heeft samenwerkingsschool De Floreant uit Luttelgeest haar eerste lustrum gevierd. Precies vijf jaar geleden werden de handtekeningen gezet onder de fusie van De Rank en De Klipper. Ook hebben alle leerlingen en medewerkers meester Piet van der Wal in het zonnetje gezet. Deze voormalig onderwijzer kwam in 1973 naar Luttelgeest en is na zijn pensionering als huismeester blijven hangen. Dagelijks doet Van der Wal nog tal van klussen zoals het kopieerwerk, aanvullen van wc-rollen en snijden van het fruit. Meester Piet ontving een 24 pagina’s tellende glossy vol met unieke verhalen, prachtige foto’s én met zijn naam op de cover. De nog immer fitte jubilaris was sprakeloos en enorm verrast met alle aandacht.
Circus op school
Het vijfjarig bestaan van de dorpsschool in Luttelgeest was voldoende aanleiding om met alle 180 leerlingen een circusvoorstelling te maken. Aan het eind van de ochtend werd de circusvoorstelling voor alle ouders en andere belangstellende opgevoerd in het schaduwrijke amfitheater voor de school onder de 70 jaar oude kastanje. Alle acht groepen van De Floreant en de peutergroep van Boerderij De Zonnestraal voerden een circusact op die gedurende de ochtend was ingestudeerd. Zo waren er balanceeracts, levende piramides, koorddansers, paardendressuur, clownsacts, limbodansers, goochelaars en zowaar een afvaardiging van het Chinese staatscircus met linten, diabolo’s, draaiende borden en ronddraaiende schaaltjes met water. ’s Middags was er nog een vossenjacht door het dorp waarbij de bovenbouwers op zoek gingen naar alle verklede vossen. Juf Aly kon zo mooi even een potje tennissen op de goed onderhouden banen van Tonego. Het duurde even voor ze was gevonden.
Fusie werpt vruchten af
Precies 70 jaar geleden werden er in Luttelgeest twee scholen gebouwd. Zij telden in de beginjaren samen zo’n 150 leerlingen. Deze 150 leerlingen waren in 1953 verdeeld over de Christelijke en de openbare school. Een aantal jaar later kwam daar ook de katholieke school bij. In 1960 telde het dorp Luttelgeest maar liefst 400 lagere schoolgaande kinderen. Het ontstaan van de polder was onlosmakelijk verbonden met de sterke verzuiling, iets wat in die tijd veel heeft gebracht. In elk dorp waren de drie identiteiten op tal van plekken in de samenleving zichtbaar, zo ook in het onderwijs. Echter tijden veranderen en de ontkerkelijking doet haar intrede. Onderwijs is niet meer automatisch gekoppeld aan het geloof. In 2018 was de tijd rijp voor een scholenfusie in Luttelgeest. Evenals in 1953 startte fusieschool De Floreant in 2018 met zo’n 150 leerlingen.
Eigenheid
Aan het eind van dit schooljaar groeit de Floreant door naar zo’n 190 leerlingen en is daarmee de grootste dorpsschool van Noordoostpolder. De krachten zijn gebundeld wat zorgt voor een efficiënte, maar bovenal florerende school. Leerlingen, ouders, dorpsbewoners en teamleden zijn trots op de school en zien de samenwerkingsschool als voorbeeld van hoe je met elkaar samenleeft en samenwerkt in een dorp. Er is oog voor alle identiteiten, er is ruimte voor ieders eigenheid en persoonlijke levensovertuiging. De ontmoeting en verbondenheid staat centraal, iedereen kent elkaar en de saamhorigheid is groot.
Verbondenheid
Vrijdagmiddag vierden ouders, leerlingen en teamleden een gezellig feestje. Na een speech met een korte terugblik en felicitaties was het de beurt aan enkele ouders die op cabareteske wijze de school ludiek op de hak namen. De activiteiten commissie pakte goed uit en verzorgde een uitstekend barbecue. Een dj draaide plaatjes en veel kinderen, moeders, vaders, meesters en juffen hebben nog lekker gedanst. De meeste gasten bleven op deze aangename zomeravond hangen tot de zon onder ging.
Bloei
De Floreant staat er na vijf jaar goed voor. Onderwijskundig heeft de school de zaken goed op de rit. Leerlingen krijgen de juiste kennis en vaardigheden mee die ze nodig hebben in hun verdere leven. Betekenisvol en toekomstgericht onderwijs. Het schoolgebouw is recent verbouwd en een groener schoolplein bestaat er in Nederland niet. Financieel is de school gezond en leerlingen en ouders zijn tevreden. Het team van de Floreant gaat de komende vijf jaar verder op deze ingeslagen weg en de school viert in 2028 weer het volgende lustrum.