Laatst bijgewerkt: 27 september 2022
Informatie wordt continu bijgewerkt
De belangrijkste zaken staan op de corona-informatiepagina van SWS De Floreant. Deze pagina wordt continu bijgewerkt. Ook vermelden we tips, faqs en links naar specifieke websites.
Het kabinet werkt met vier scenario’s op basis van advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de aanpak voor de lange termijn, waarin mogelijke ontwikkelingen van het virus worden geschetst. Bij elk scenario wordt in deze leidraad een maatregelenpakket beschreven. Hiermee willen we voorspelbaarheid creëren voor alle betrokkenen in het onderwijs, zoals leerlingen, onderwijsgevend en onderwijsondersteunend personeel en ouders/verzorgers.
- In scenario donkergroen (‘verkoudheid’) ziet het kabinet geen noodzaak om specifiek voor het onderwijs maatregelen te nemen, anders dan de samenleving brede inzet op preventie en basismaatregelen omtrent hygiëne en gezondheid. In die fase zitten we gelukkig momenteel.
- In scenario groen (‘griep+’) wordt van scholen verwacht dat ze extra aandacht hebben voor personen met een kwetsbare gezondheid. Daarnaast kunnen scholen er in dit scenario voor kiezen om aanvullende voorzorgsmaatregelen door te voeren.
- Wanneer we in scenario oranje (‘continue strijd’) terechtkomen, neemt het kabinet ingrijpende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan en wordt ook van ons als school verwacht dat wij voorzorgs- en contactbeperkende maatregelen nemen.
- In scenario rood (‘worst case’) is het nodig om het aantal personen dat tegelijkertijd in de school aanwezig is te beperken. In dit scenario is het niet langer mogelijk om alle leerlingen volledig fysiek naar school te laten gaan. De scholen blijven in dit scenario open voor de helft van de leerlingen.In de bijlage staat exact beschreven welke landelijke, Aves-brede en schoolspecifieke zaken we (moeten) nemen.
Corona bij een klasgenoot?
Wat betekent dit voor je kind?
Het kan zijn dat je kind besmet is met het coronavirus. Meestal worden kinderen daar niet erg ziek van. Zolang je kind geen klachten heeft die passen bij corona, mag je kind naar school.
Klachten
Houd de gezondheid van je kind de komende 10 dagen goed in de gaten. Krijgt je kind klachten die passen bij corona zoals:
- verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
- hoesten
- benauwdheid of kortademigheid
- verhoging of koorts
- plotseling verlies van reuk en/of smaak
- hoofdpijn
Doe dan een zelftest. Ook als je kind eerder negatief getest is of als er opnieuw gezondheidsklachten zijn. Als de zelftest positief is, zorg dan dat je kind thuis blijft.
Wil je toch testen bij de GGD: bel 0800-2035 of maak een afspraak via coronatest.nl.
Op rivm.nl staat meer informatie over testen bij kinderen.
Meer informatie of vragen
Twijfel je over de klachten van je kind, bel dan met de GGD. Kijk voor specifieke informatie over corona en onderwijs op Rijksoverheid.nl en rivm.nl. Je kunt ook bellen met het informatienummer 0800-1351.
Confirmatietest bij de GGD vervalt
Het dringende advies om na een positieve zelftest een testafspraak bij de GGD te plannen vervalt vanaf maandag 11 april 2022. Een zelftest is vanaf dat moment voldoende.
Zelftesten
Het advies aan onderwijspersoneel en leerlingen vanaf groep 6 om twee keer per week preventief een zelftest te doen is sinds 15 maart vervallen. Wel wordt nog steeds aangeraden om bij klachten een zelftest te doen. Behoefte aan een paar zelftesten, vraag de leerkracht. We hebben nog voorraad op school.
220315 Verdere Versoepelingen
.
Regels zijn gebaseerd op het landelijk protocol
De coronamaatregelen zijn de afgelopen tijd regelmatig aangepast. We volgen als school deze lijn. Het volledige protocol kun je hier lezen.
Protocol Basisonderwijs 25 Feb 2022
.
Quarantaineregels leerlingen
- Leerlingen blijven alleen thuis als zij positief getest zijn op het coronavirus, ziek zijn of klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus.
- Leerlingen met een huisgenoot of nauw contact met een besmetting hoeven niet in quarantaine. Ook niet als de huisgenoot niet in isolatie kan.
- Bij drie of meer besmettingen in de klas, hoeft de gehele klas niet meer in quarantaine. Alleen de leerlingen die besmet zijn met het coronavirus blijven thuis.
- Bij klachten blijven leerlingen thuis. Pas na 5 dagen, geteld vanaf ziektedag 0, mogen leerlingen weer naar school. https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/
- Met klachten én een negatieve (zelf)test mogen leerlingen naar school. Als zij zich niet laten testen moeten leerlingen 24 uur klachtenvrij zijn. Houden de klachten 5 dagen aan, dan mogen leerlingen na 5 dagen thuisblijven ook weer naar school.
.
Gewijzigde quarantaineregels teamleden
- Medewerkers die meer dan een week geleden zijn geboosterd of korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine. Ook niet als een huisgenoot of nauw contact besmet is.
- Met klachten blijven medewerkers thuis. Met een negatieve (zelf)test mogen ze naar school.
.
Wanneer er geen leerkracht en/of invaller beschikbaar is om fysiek onderwijs te geven, dan kan een klas geen onderwijs krijgen. Het is afgelopen jaren nog niet gebeurd dat we een klas naar huis hebben moeten sturen en we zijn ook niet voor één gat te vangen.
.
Beslisboom
Per 25 februari:
– De 1,5 meter maatregel komt te vervallen, ook vervallen looproutes etc. Ook hiervoor geldt: de maatregel komt te vervallen, maar er blijft nog wel een advies is om elkaar de ruimte te blijven geven.
– De mondkapjesplicht komt te vervallen. Daar waar mensen dat prettig vinden of het heel druk is is het advies wel om de mondkapjes te dragen of in te zetten
De geactualiseerde beslisboom met daarin de versoepelingen per 25 februari 2022 ligt momenteel ter controle bij het RIVM. Zodra deze gereed is publiceren we de beslisboom via de gebruikelijke kanalen.
Bij de afweging of je zoon of dochter wel of niet naar school mag, is het volgen van de beslisboom een handig middel. Bekijk hier de meest actuele beslisboom. Volg hierbij altijd de complete beslisboom, dus niet een of twee vragen, maar volg het stappenplan.
Beslisboom 0 Jaar T M Groep 8 BOinK AJN RIVM 250222
.
Basismaatregelen
Het blijft belangrijk de basismaatregelen, zoals regelmatig handen wassen en afstand houden, na te leven.
.
Bij klachten
Kinderen met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) mogen niet naar school. Bij twijfel laat ze thuis. Hierbij verwijzen we naar de beslisboom waarmee we kunnen bepalen of leerlingen naar school kunnen of thuis moeten blijven.
.
Wanneer testen?
- Als je kind verkoudheidsklachten heeft (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn).
- Als de klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid) of je kind anderszins ernstig ziek is.
- Als er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek of je kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.
- Als kinderen astmatische klachten hebben hoeven ze niet te testen, tenzij het beeld van deze chronische aandoening verandert.
.
Testbeleid bij milde klachten
Het is toegestaan om een zelftest te gebruiken bij milde klachten. Bij een negatieve zelftest mogen leerkrachten en leerlingen naar school.
.
Een paar uitzonderingen hierop:
- Bij ernstigere klachten, of als milde klachten overgaan in ernstigere klachten, zoals koorts, benauwdheid en reuk/smaakverlies. Houden milde klachten aan dan wordt een extra zelftest geadviseerd.
- Voor kwetsbare of ernstig zieke personen zelf, of als iemand in contact komt met kwetsbare personen.
- Ook hier geldt de 8-weken regel. Binnen 8 weken na een doorgemaakte corona-infectie is een zelftest niet nodig om naar school te mogen. De kans op herinfectie binnen die 8 weken is nihil, terwijl de test door achtergebleven deeltjes nog wel positief kan zijn.
.
Thuisblijven totdat
Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is en gaan bij een positieve uitslag in quarantaine. Bij een negatieve testuitslag mogen kinderen weer naar school. Kortom iedereen met klachten blijft thuis, totdat er een negatieve testuitslag is. Bij een positieve testuitslag overleg dan met de GGD, maar houd rekening met minimaal 5 dagen in quarantaine.
.
Hoe lang is een negatieve testuitslag “geldig”?
Bij dezelfde klachten blijft een negatieve testuitslag geldig. Veranderen de klachten dan moet je opnieuw testen
.
Wordt je kind niet getest?
Dan mag je kind pas weer naar school als het ten minste 24 uur volledig klachtenvrij is. Zie ook de beslisboom.
.
DigID
Tip: vraag een DigiD voor je kind aan. Stel dat je je kind wilt laten testen op corona, dan heb je sneller de uitslag. Het RIVM adviseert om kinderen van 4 tot 12 jaar te laten testen als ze verkoudheidsklachten hebben. En als je kind in contact is geweest met iemand die corona heeft, kun je de quarantainetijd verkorten door je kind te laten testen. Uiteraard is het dan prettig om snel online een afspraak te maken of online de uitslag te zien. Dat kan alleen als je een DigiD hebt. Dus handig om deze alvast aan te vragen!
Je kunt via deze site een DigiD aanvragen: https://digid.nl/aanvragen.
.
Meer informatie of vragen
We begrijpen dat de situatie kan leiden tot bezorgdheid en vragen. Twijfel je over de klachten van je kind, bel dan met de GGD. Kijk voor specifieke informatie over corona en onderwijs op Rijksoverheid.nl en rivm.nl. Je kunt ook bellen met het informatienummer 0800-1351
Tevens krijgen we veel vragen over de exacte quarantaineregels. Dit staat uitstekend uitgewerkt op deze specifieke pagina van de rijksoverheid. De regels worden geactualiseerd na aanpassingen van het beleid, meestal worden de aanpassingen gepresenteerd tijdens een persconferentie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/thuisquarantaine/in-thuisquarantaine-door-corona
.