Het moment kon niet beter. Afgelopen week hadden we met ons schoolteam een openhartig gesprek over de actualiteit en spanningen in de wereld, geleid door onze identiteitsbegeleider Myrthe Kelder. Identiteit anno 2025 volgt nieuwe wegen, en de klas weerspiegelt de maatschappij. Kinderen hebben vragen, en als leerkracht moeten we ons verhouden tot nieuwe maatschappelijke inzichten. Hoe helpen we onze leerlingen in een tijd van toenemende tegenstellingen in de media?
Elke leerkracht is eigenlijk een docent burgerschap. We bewaken bewust en onbewust de fundamenten van onze samenleving. We spreken leerlingen aan op hun gedrag en bespreken samen lastige kwesties zoals samenwerken, ruzies en uitsluiting. We willen geen paniek zaaien, maar ook niet naïef zijn. Democratie verdwijnt niet in één klap, maar met kleine stapjes. We moeten de aanval op de media serieus nemen en niet wennen aan uitsluiting en haat. Zodra discriminatie normaal wordt, is de weg naar onderdrukking geopend. Onze democratie is geen garantie, maar een verantwoordelijkheid. Dit kunnen we in het klaslokaal voorleven en doorgeven aan onze leerlingen, zelfs al bij de kleuters.
De geschiedenis leert ons dat democratieën niet altijd door een staatsgreep sterven. De patronen zijn overal hetzelfde: vertrouwen in verkiezingen wordt ondermijnd, de media wordt als vijand neergezet, minderheden worden als zondebok gebruikt en samenwerking wordt aangevallen. Op onze school willen we dit absoluut niet. We willen vooroordelen tegengaan en polarisatie verminderen door als samenwerkingsschool, met 18 verschillende nationaliteiten, het goede voorbeeld te geven. We zijn één school! We doen het samen. De oplossing voor polarisatie is de dialoog. Onze leerkrachten staan elke dag gedreven voor de klas en helpen zo om de maatschappij een beetje mooier te maken, met meer begrip en compassie.
